Kystkultur i fokus

Kystkulturen står i fokus i det meste som skal skje under den spektakulære Drøm-konserten i Torskangerpoll lørdag 8. september.

Tidlegare dirigent i Torskangerpoll Arne Torskangerpoll i aksjon på havet. (Foto: Johan Einar Wåge)

Av: Tone Sæle
- Konserten blir et arrangement der kystkulturen står i fokus, og det hadde jeg veldig lyst til å være med på, sier Oddgeir Bruaset.
Han skal vere oppleser og formidle historien når Torskangerpoll Musikklag 8. september inviterer til utendørskonserten ”Ut med havet”
Bruaset har opp gjennom årene laget flere programmer og skrevet bøker om kystkulturen. Senest i fjor gav han ut en bok om enslige gårder i Nordfjord, og var blant annet innom Torskangerpoll. I dag bor det rundt 20 mennesker i Torskangerpoll. Lørdag blir den vesle bygda fylt med trolsk stemning, musikk og forhåpentligvis masse folk.
- Det blir spennende. Og om dette været i tillegg holder, blir det ekstra spennende. Kanskje mer enn vi ønsker? Jeg liker godt hele kystmiljøet, og gleder meg til jeg får teksten og øvd den inn sammen med korps og solister, sier NRK-kjendisen som er mest kjent for serien, ”Der ingen skulle tru at nokon kunne bu”.
Teksten Bruaset skal fremføre, er skrevet av Rolf Losnegård. Rolf fikk ferdig musikken han skulle skrive en tekst til. Resultatet er et 17 minutter lang tekst om et trekant-drama fra 1920-tallet. En ung fisker og en ung jente forelsker seg, men en sint far og en sjalu fiskeoppkjøper kommer mellom dem på veien. Det blir både båtforlis, sabotasje på et fyr og fengsel.
- Jeg har gjort flere historiske spill tidligere, men akkurat dette var litt spesielt, da innholdet i teksten skal passe inn på minutter og sekunder. Fortelleren skal snakke mens musikken gir tempo og temperatur, sier Rolf.
Han mener gjensidig respekt mellom komponist og forfatter er nødvendig for å klare en slik forestilling, og det mener han har fungert godt i ”Ut med Havet”.
- Musikalsk er det veldig flott, stort og dramatisk, og jeg tror tekst og musikk passer godt sammen. Som skribent og forfatter like jeg å skrive om de store og grunnleggende tingene. Ting jeg synes det er verdt å fortelle om. Det betinger stramhet både i tekst og musikk så det ikke blir banalt. Liv, død og kjærlighet- det er ting en ikke trenger dynge på med ord.
Konserten skal skje fra en flytende scene midt på fjorden. Publikum må benke seg i naturen.
Dette er en gratiskonsert som i sin helhet er sponset av Norsk tipping.